Allà on no ens demanen | Jornades d’art i educació

Zona intrusa és un projecte artístic i educatiu per als centres de secundària de Mataró que cerca apropar l’art contemporani als centres educatius per produir un espai crític de coneixement i d’experimentació.

El projecte neix el curs 2006-2007 en una iniciativa i producció de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Vam aconseguir configurar la primera edició amb la proposta que Oriol Fontdevila va elaborar i també batejar. Amb el projecte a la mà vam voler reunir els responsables i equips docents de cada un dels centres de la ciutat.

Es tractava de confiar en un projecte flexible, de temporalitat efímera, amb l’objectiu d’apropar l’art contemporani als instituts utilitzant els temes d’interès dels propis adolescents: la construcció de la identitat, el seu hàbitat, les xarxes relacionals i les formes de consum. Totes deu edicions, tot i que han desplegat formes diferents, han seguit uns paràmetres metodològics comuns: un/a curador/a del projecte, un contingut/eix temàtic, un element intrús, la itinerància als instituts amb sessions i/o tallers i un retorn en forma d’exposició col·lectiva.

Han estat, doncs, deu anys d’un projecte canviant i edificant. A l’Oriol Fontdevila s’hi va afegir La Fundició, Les Salonnières, Núria Güell, Andrea Aguado i Cèlia Prats. A ells, als centres que han anat confiant en el projecte, als seus docents, entusiastes i perseverants, als artistes que han treballat als instituts, a tots els nois i noies que hi han participat, moltes gràcies per ser intrusos.

Tota la informació de Zona intrusa aquí.