Zona intrusa 12. Prendre la paraula

Irma Marco
Llegir entre línies

Escola Freta: grups de 4t d’ESO, 1r de CFGS d’Educació Infantil i 2n de Batxillerat d’Humanitats, amb l’acompanyament
de Golly Rectoret i Gemma Sanz (18.03.19 – 26.03.19)

Què és el que amaguen les paraules? El llenguatge és un sistema compartit que ens permet comunicar-nos i entendre’ns entre nosaltres i, al mateix temps, diferenciar-nos de la resta. A partir de l’anàlisi d’una sèrie de tècniques que s’han utilitzat al llarg de la història per encriptar paraules i discursos, Irma Marco proposa la traducció d’una sèrie de missatges personals dels alumnes a textos inintel·ligibles que s’instal·laran a diversos llocs de l’institut i que tan sols seran comprensibles per aquells que comparteixin i coneguin els codis emprats.

 

Irma Marco
València, 1981
www.irmamarco.com  

Llicenciada en Belles Arts i doctoranda en Estudis Avançats en Produccions Artístiques per la Universitat de Barcelona. Actualment és artista resident a Fabra i Coats (Barcelona) i al llarg de la seva trajectòria ha participat en exposicions en el Centro de Desarrollo de las Artes Visuales (La Habana), en el Museo de Arte Moderno de Santo Domingo, a Matadero, CASM i Fundación Telefónica (Madrid), al Centre del Carme (València) i a l’Arts Santa Mònica (Barcelona). Les seves creacions també s’han presentat al Festival Sónar i al Primavera Pro.

En els seus projectes treballa a partir de materials preexistents, que manipula i conjuga amb d’altres creats específicament per tal de generar nous significats i posar en qüestió la idea del sentit original. La seva pràctica artística es desenvolupa en els àmbits de l’experimentació sonora, la instal·lació, les accions site-specific i l’objecte editorial. L’ús del text, en tots els seus formats possibles, i el treball a partir dels seus múltiples significats són la base de bona part de les seves creacions.