Oscar Holloway | Captures: Wild Wings

Oscar Holloway
Captures: Wild Wings

La fascinació humana per obtenir i reproduir imatges del món natural podríem remuntar-la a les primeres expressions de pintura rupestre dibuixades damunt els murs de pedra de les coves prehistòriques. Primer amb il·lustracions i després amb fotografies, l’interès per elaborar compendis naturalistes de tots els éssers naturals vius perdura en formats de llibres, atles i tota la documentació digital actual.

Però aquesta no és una exposició d’ocells. Ni tampoc una exposició d’animals ni de natures mortes ni de bodegons de branquillons.

Captures: Wild Wings és una exposició en què Oscar Holloway reflexiona al voltant de la construcció moderna de la visualitat de les aus i explora el vincle entre l’estudi, la reproducció visual i la fotografia de les aus. És a dir, de com es construeix la mirada humana envers aquests (i tots) els animals, i amb quins mètodes són representats (ja sigui artísticament o científicament).

Oscar Holloway col·lecciona i recopila imatges en àmbits digitals i bibliogràfics. És en aquesta cerca on detecta que la mirada envers l’animal està estretament lligada amb la història de la museologia, la fotografia o el cinema, i esbrina també que aquestes disciplines, de fet, es construeixen mitjançant l’ús de tècniques prestades de la caça, de la col·lecció, de la contenció i de l’exhibició d’animals.

Estirant el fil de les troballes ornitològiques de James T. Tanner i Christopher Filardi i a través d’un seguit d’intervencions damunt d’una acurada selecció de materials de recerca —llibres, documents i fotografies— la mostra assenyala una relació directa entre la captura visual i la captura física de les aus en unes peces que l’artista ha creat a partir de la seva particular manera de treballar l’autenticitat, el fake o l’apropiacionisme, que trasllada a les edicions digitals en l’autoria de les peces d’aquesta exposició.

G.N

Escolteu aquí els comentaris de les peces de l’exposició Captures: Wild Wings a càrrec del seu autor, Oscar Holloway (visita comentada, 13.05.22)