La troballa d’un artefacte arqueològic renderitzat
Marion Balac | Pau Magrané | Julia Varela
Un projecte de l’Associació Cultural Panòptic a cura de Daniel Moreno Roldán
M|A|C Presó
23-26.09.21
El projecte expositiu “La troballa d’un artefacte arqueològic renderitzat” es proposa com un exercici de ficció especulativa.
Agafant el concepte de “lore” (que es podria traduir com tot el transfons que hi ha darrere d’un relat de ficció), hem creat un grup de treball, conformat per les artistes Marion Balac, Pau Magrané i Julia Varela i gestionat per Daniel Moreno Roldán, per intentar imaginar un futur hipotètic. Aquest futur, mitjanament proper, ens fa pensar en un ocàs d’Internet i les xarxes. Un moment en què les infraestructures massivesde telecomunicació han caigut o es troben en un estat de deteriorament.
Les peces i propostes que tractem des del grup de treball s’entenen, gairebé, com a petites troballes arqueològiques. Cadascuna d’elles ens dona pistes de com és aquest suposat avenir. Un món on les úniques xarxes de comunicació que es mantenen operatives són aquelles que funcionen de forma autònoma i no depenen d’infraestructures centralitzades; on l’única manera de lluitar contra la incomunicació és formant part de plataformes col·lectives; on encara hi ha rastres de grups de gent que, resilientment, lluiten contra l’obsolescència d’un cert tipus de tecnologia; on totes aquelles xarxes neuronals i projectes d’Intel·ligència Artificial han deixat de banda els seus propòsits pràctics originals per desenvolupar una consciència emocional i donar espai als seus desitjos; on el nostre patrimoni cultural digital ha perdut la seva closca dura (el seu “hardware”) caient en l’obscuritat; on un artefacte arqueològic material explica menys de la nostra història que la seva còpia escanejada en 3D i virtualitzada.
Així doncs, la proposta expositiva no pretén concretar una idea especifica o comunicar un missatge clar i detallat sobre aquest futur imaginari, sinó al contrari: obrir el màxim de fils, debatre’ls entre nosaltres i abraçar la complexitat del seu “lore”.
Festival Panòptic