cabosanroque | Dimonis

cabosanroque, l’inclassificable duet d’art sonor format per Laia Torrents i Roger Aixut que va néixer com a col·lectiu musical l’any 2001, es mou a cavall entre les arts visuals, les arts escèniques i la música experimental.
El seu treball gira al voltant de les capacitats performatives de la màquina, l’objecte i el so: tres eixos de treball i recerca que han desembocat en la creació d’un relat artístic propi i únic, un llenguatge fàcilment identificable i intransferible.

Partint de les llibretes escrites per Jacint Verdaguer entre el 1890 i el 1893 mentre assistia a sessions d’exorcismes en un pis de Barcelona, i amb l’objectiu de reflexionar sobre el fenomen de la possessió i les seves implicacions socials, estètiques, antropològiques, biològiques i fins i tot teatrals, “Dimonis” és una aproximació al Verdaguer més desconegut i allunyat de l’èxit literari, una re-lectura contextualitzada que, des de la contemporaneïtat, fa una interpretació lliure experimentant amb un nou terreny situat entre allò sonor i allò visual.
El resultat és una gran instal·lació multidisciplinària, sonora i plàstica que, en el cas del M|A|C, es readapta per fer un recorregut a través de les diferents cel·les de l’espai expositiu.

“Dimonis” està integrada per 10 dispositius, resultat de l’exploració de cinc conceptes bàsics: l’acte comunicatiu; el ritual; la no correspondència entre continent i contingut; els paral·lelismes amb la biologia: els paràsits i els virus i, finalment, les formes de possessió  i la relació dramatúrgica que s’estableix entre ells.

“Dimonis” és una obra polifònica on l’espectador acaba formant part d’una altra obra que el conté. A través d’una cerimònia sonora i visual, amb intervencions enregistrades del cantaor Niño de Elche i la bailaora i coreògrafa Rocío Molina, entre d’altres, els espectadors són objecte d’una coreografia orquestrada suaument, i completen l’obra en passar de ser subjectes passius a objectes actius. El públic passa de la llibertat de moviments dins d’una reproducció de la planta del pis on Verdaguer assistia els exorcismes, a ser posseït per cabosanroque i, sense ser-ne conscient, executa uns moviments orquestrats, una coreografia, per acabar completant l’obra.

“Dimonis” és una coproducció entre Temporada Alta, Grec, Centre Cultural La Filature Scène-National de Mulhouse, Fundació Lluís Coromina i Fundació Jacint Verdaguer, i forma part del programa d’exposicions itinerants que el Departament de Cultura coordina amb la voluntat d’apropar l’art contemporani a tot el territori.