Servei educatiu
De cara i d’esquena. Un autoretrat en dues dimensions

De cara i d’esquena.
Un autoretrat en dues dimensions
Taller per a educació infantil P4 i P5
A càrrec de Cori Mercadé

de cara i d'esquena A

Lloc: a l’aula i a l’escola de cada grup
Durada: 120 minuts
Activitat gratuïta
Per a més informació i reserves: educacultura@ajmataro.cat
i 937 41 29 30 (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h).

 

Amb l’ajuda de les noves tecnologies ens fem un autoretrat que intenta desvetllar aspectes de nosaltres que van més enllà de la imatge del nostre rostre.

Proposem un taller on definim la nostra identitat mitjançant l’enregistrament en vídeo dels aspectes de nosaltres que pensem que més ens identifiquen i ho complementem amb un autoretrat “dibuixat”.

El so del riure, la manera d’esternudar o com cantem són aspectes de nosaltres que ens conformen tant com ho fa el nostre rostre. Amb aquest taller ens obrim a una nova manera d’autoretratar, en què la nostra identitat es defineix tant pels gestos com per la imatge.

Enregistrarem nens i nenes d’esquena duent a terme accions tan simples com riure.  Els farem una fotografia frontal que utilitzaran per dibuixar-se.

Dibuix i enregistrament, doncs, esdevindran l’autoretrat complert.

Dinàmica

Mostrem un vídeo, enregistrat per les educadores abans del taller, on han d’endevinar qui són els que hi apareixen. Es tracta de gent de l’escola (portera, cuiner, director/a..) enregistrats d’esquena fent alguna cosa.
Els donem tauletes digitals per tal que es facin una fotografia frontal i de cara l’un/a a l’altre/a. Aquesta imatge la farem servir perquè totes i tots es facin un autoretrat en carbonet sobre cartolina. Les mestres que duen a terme el taller són especialistes en educació artística i proporcionaran pautes per a fer del dibuixar-se una nova experiència.
Muntarem en algun espai de l’escola una exposició de tots els dibuixos i convidarem a nens i nenes a reconèixer qui és cadascú.
Seguidament,  altre cop proveïdes i proveïts de les tauletes, ens enregistrarem els uns als altres d’esquena duent a terme alguna acció. Aquestes gravacions acompanyaran els dibuixos completant el nostre retrat en dues dimensions:
espai: el dibuix | temps: el vídeo.

Objectius

  • Aprendre què és un autoretrat.
  • Reflexionar sobre la pròpia identitat desvinculada del reconeixement facial.
  • Aprendre a dibuixar les proporcions del rostre amb una nova tècnica.
  • Utilitzar les noves tecnologies com a suport artístic.
  • Pensar en les dues dimensions: espai i temps com a complementàries.

Requeriments

Una aula amb una paret diàfana on poder situar el projector i els autoretrats.
La resta de material els proporciona el M|A|C.