El passat és un pròleg | David Bestué + Alicia Framis + Raquel Friera + Daniel Jacoby + Cova Macías [+ Martí Anson]

Raquel Friera
L’art de vendre (2012)
Vídeo. 6′

Després de fer una estada en alguns comerços de la ciutat de Figueres per aprendre les tècniques de venda, Friera va elaborar una mena de vídeo promocional (gravat a Can Xalant) que utilitza les tàctiques pròpies de la publicitat i del llenguatge comercial. La pròpia artista és qui ens presenta la seva producció més destacada incidint en aspectes com el prestigi de l’autora (convenientment remarcat pels premis assolits i per la pertinença a una família de tradició artística reconeguda), la vistositat i exclusivitat d’algunes obres i, fins i tot, els acabats i la presentació. Per traslladar el seu currículum al llenguatge d’una marca comercial i fer que el producte tingui l’aspecte desitjable i necessari, l’artista ha de modular i d’aplanar el discurs per tal d’evitar qualsevol ambivalència o recurs teòric propis del món de l’art. És en aquest punt quan es revela la capacitat paròdica de la proposta i quan es fan evidents alguns clixés reduccionistes amb què s’entén (o amb què es vol vendre) una obra d’art.
En el marc del Festival Ingràvid (2012) i per completar la seva inserció en el mercat de consum, es va incorporar el resultat en una botiga, amb peces que es descrivien en el vídeo.

frame Raquel Friera

Raquel Friera (Barcelona, 1974)
L’artista Raquel Friera combina una mirada crítica a l’economia i a les teories de gènere. Els seus projectes dinamiten el que va aprendre durant la llicenciatura en Ciències Econòmiques. Des de la teoria del gènere, també ha reflexionat sobre la presència de la dona als espais públics realitzant instal·lacions sonores a les places i carrers d’Istanbul i el Prat de Llobregat. Mira sempre de combinar la reflexió conceptual, un procés de treball amb les persones que participen als seus projectes i una crítica estètica de totes les jerarquies.
Ha exposat a l’Espaidos de Terrassa, el Caixaforum de Barcelona, el Musac de Lleó, la Fundació Tàpies de Barcelona i a la galería ADN platform, entre d’altres.
Ha guanyat el premi Biennal d’Art Ciutat d’Amposta BIAM’12; la beca d’investigació i creació del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA) per a desenvolupar el projecte Space of possibles a Istanbul; la beca Trans-missions de la Künstainer per al projecte La selva laboral a Tarragona; la beca de formació del CONCA amb la qual va realitzar la residència a la Platform Garanti, a Istanbul; i la beca de formació del CONCA amb la qual va anar a Nova York a realitzar un curs de cinema a la NYFA (New York Film Academy).
www.raquelfriera.net