Mercat del Film_volum 5

divendres 21 | 21 h
Can Gassol. Centre de Creació d’Arts Escèniques

Carles Congost | Wonders  

Projecció del vídeo Wonders (2016)
També es podran veure altres treballs de l’artista.
A partir de les 21.30 h, una hora amb el Carles Congost Dj punxant a la plaça de Can Gassol (servei de foodtruck).

Carles Congost (Olot, 1970), amb el projecte Wonders, és el guanyador de la 2a Edició del Premi de Videocreació impulsat per la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, l’Arts Santa Mònica i LOOP Barcelona.
Amb aquest premi es vol impulsar la coproducció d’un projecte que, en l’àmbit de les pràctiques contemporànies, incorpori el vídeo com a element únic en el conjunt de la proposta. L’objectiu és desenvolupar accions estratègiques que puguin desenvolupar-se en xarxa, i incrementin la visibilitat en el territori i la presència internacional.

wonders congost dossier

Wonders qüestiona el model cultural, social i econòmic del món de la cultura de masses.

Es tracta dʼuna proposta videogràfica que utilitza recursos propers al biopic musical i la performance per analitzar la figura del “one-hit wonder”, probablement, una de les més simptomàtiques del paradigma neoliberal que ha impregnat totes i cadascuna de les esferes del món global les darreres tres dècades.

Lʼexpressió “one-hit wonder” serveix, en la indústria discogràfica, per a anomenar aquells que han assolit el reconeixement massiu de manera fugaç gràcies a un sol senzill reeixit. Alguns dʼaquests èxits són, fins a cert punt, efímers a propòsit, productes creats per raons humorístiques o per aprofitar una novetat en la cultura popular però, en la majoria dels casos, implica a músics seriosos i entusiastes que sʼesforcen a continuar les seves carreres quan la popularitat decau, tal és el cas de Dennis Seaton i Michael Grant (membres del grup Musical Youth). A principis de la dècada dels vuitanta, la formació Musical Youth aconseguí una forta repercussió mundial gràcies al seu primer àlbum “The youth of today” i, molt especialment, al senzill “Pass the dutchie” que va vendre cinc milions de còpies a arreu del món i va optar a un Grammy (els Oscars de la música).

Wonders, ambdós músics sʼinterpreten a ells mateixos a partir dʼuna sèrie dʼintervencions guionitzades que sʼintercalen amb dʼaltres moments més personals on expliquen anècdotes de la seva pròpia vida com, per exemple, com van arribar a fer-se amb algunes de les més importants icones del pop de lʼ època com Stevie Wonder, Paul McCartney, Donna Summer, Quincy Jones o el mateix Michael Jackson. Els textos del guió són concebuts per ser llegits, recitats i cantats pels dos músics i parteixen dʼun encàrrec específic a lʼassagista Eloy Fernández Porta que fa una aportació reflexiva i poètica al fenòmen del megahit.

A nivell formal i conceptual, Wonders enllaça i sʼemparenta amb un altre treball recent, Abans de la Casa / Un biopic inestable a través del Sonido Sabadell (2015) amb el que comparteix lʼaportació de personatges diversos que obren altres perspectives, el relat fragmentat, la subversió de gèneres, etc. Però en aquest cas lʼinterès temàtic se centra molt més en la idea de lʼartista com a producte. El “one-hit wonder” entès com a una figura complexa i paradigmàtica del nostre temps, lʼanàlisi del qual pot remetreʼns al funcionament dʼaltres àmbits de la societat i la cultura.

http://carlescongost.blogspot.com.es/