Entre l’art i la màgia | A propòsit de Juguetes Borrás i El desig de creure

L’empresa Juguetes Borrás fou creada a Calella l’any 1894 i s’estableix a Mataró l’any 1906. Una sala just allà on hi havia la fàbrica conserva, com un tresor, la història centenària de Juguetes Borrás. Són desenes de capses i capsetes, de peces, de personatges, de construccions, de dibuixos acolorits… De tot un segle de producció de joguines: el frare higròmetre (1894), el zoòtrop (1897), els jocs de construcció d’arquitectures (1912), els jocs reunits (1918), el Cirque Athlètique (1928) i els jocs de màgia (1933)… Cada una d’aquestes capses és un prodigi d’elaboració artesanal, de petits ginys ben ideats, ben dissenyats, amb la mesura de la tradició, amb la valentia de la modernitat.

Ara fa un any, en va fer 120 que Agapito Borrás Pedemonte va inventar el frare higròmetre, capaç de fer la predicció del temps: “posseeix un mecanisme tan senzill i permanent  que indica, amb gran anticipació i regularitat, qualsevol dels diversos canvis meteorològics”. Aquest aniversari va ocasionar el fet de visitar de nou la sala Borràs i va oferir la possibilitat d’explorar, des de les pràctiques artístiques contemporànies, els mateixos conceptes d’il·lusió, endevinació i prestidigitació que la fàbrica de joguines encapsava.

L’exposició “El desig de creure” que ha ideat Cèlia del Diego desplega el treball de set artistes que recorren a aquests conceptes i als mecanismes que creen la il·lusió. Dos d’ells, Enric Farrés i Dani Montlleó, han elaborat les seves propostes a partir de dues icones de l’univers Borràs: el primer, a propòsit del mecanisme que actua per aixecar el braç del frare de l’higròmetre; el segon, escollint la copa que hi ha a les caixes de Magia Borrás, que són un secret de secrets i que ell, com molts de nosaltres, havia tingut de petit.

Per això hem volgut que aquests objectes de referència de la factoria Borràs també acompanyin en paral·lel la proposta expositiva de “El desig de creure”. El M|A|C Espai exposa algunes de les joguines de Borràs procedents de col·leccions particulars i de la col·lecció del Museu de Mataró. En destaquen la col·lecció de frares i tres caixes de Magia Borrás que corresponen a tres moments diferents de la història d’aquest joc. Alhora, és l’espai on tindran lloc els tallers de Nadal i també el servei educatiu que ofereix l’exposició per a les escoles.