Fina Miralles | Recordant aquell temps tan gris

L’acció de Fina Miralles girarà enton dels conceptes de lassitud, de cansament davant el fet d’haver de viure una vida plena de restriccions, és a dir, mostrar -encara que de manera al·legòrica- el moment històric en què va realitzar l’acció l’any 1976.

Amb la col·laboració de Denys Blacker i Marta Vergonyós.

Fina Miralles (Sabadell, 1950) va participar al cicle d’art conceptual PER MATAR-HO el novembre de 1976, just un any després de la mort de Franco i coincidint amb l’inici de la transició política a l’Estat Espanyol, juntament amb Jordi Benito i Ferran García Sevilla. Tots tres estaven vinculats a la pràctica i la teoria de l’art conceptual.

fina miralles trio 1976

Ara, de la mà de Marta Pol Rigau i dins del cicle “Art a Mataró 1959-1983. Anys de resistència i ruptura” en el marc de Revisions. 75 anys d’art i cultura a Mataró, aquelles tres accions radicals han estat reconstruïdes per propiciar una relectura a partir dels documents dels fons d’art, arxius dels mateixos artistes i els relats d’aquells que hi van ser.

L’acció de Fina Miralles (21.11.1976) va dir-se “El triangle com a simbologia de poder i de mort”.

Tal com descriu Marta Pol, les propostes conceptuals de Fina Miralles en aquell moment es centraven en posar de manifest, a través del llenguatge plàstico-visual i simbòlic, la seva percepció de la realitat del poder des d’una perspectiva femenina.

La performance  (o també acció) és una representació artística en què l’artista posa l’accent sobre aspectes que li interessen, per exemple sobre política, societat, relacions humanes, etc, i es diferencia del fet teatral perquè no té una dramatúrgia predefinida.

Les accions van estar molt connectades al moviment conceptual, molt actiu a Catalunya.

En aquesta ocasió, i com a activitat paral·lela a l’exposició que hi ha a Ca l’Arenas. Centre d’Art del Museu de Mataró, Fina Miralles farà l’acció “Recordant aquell temps tan gris”, el dissabte 30 de maig, a les 7 de la tarda.